Allsvenskan

Allsvenskan är den högsta fotbollsdivisionen i det svenska seriesystemet och den första säsongen spelades redan år 1924. Men det dröjde fram till säsongen 1930/31 innan serien fick SM-status. Serien ersatte det tidigare svenska mästerskapet i fotboll. I Allsvenskan spelas njutbar fotboll i 30 fartfyllda omgångar per säsong. Det bästa laget får titulera sig svenska mästare i fotboll och lyfta Lennart Johanssons pokal på hösten. I serien tävlar sedan år 2008, 16 klubblag från Östersund i norr till Malmö i söder. Den mest framgångsrika föreningen är Malmö FF, men andra mästare är bland annat IFK Norrköping som vann ligan för första gången på 26 år.

Allsvenskan har en så kallad transfermarknad där klubblag kan sälja, köpa och byta spelare med varandra för att på så sätt förstärka sina respektive lag. Transferfönstret som öppnar upp transfermarknaden håller öppet två gånger per säsong. Vinterfönstret håller öppet mellan januari och mars. Sommarfönstret är öppet från juli till augusti. Inför säsongen 2016 skedde ett antal värvningar och de klubbar som gjorde de flesta av allsvenskans värvningar 2016 var AIK, Helsingborg, BK Häcken och Djurgården. Övergångar får endast ske under den tid då något av transferfönstrerna är öppna. Vissa undantag kan dock göras om spelarens kontrakt gått ut innan fönstrets stängts.

Allsvenskan – ligan där det händer

Allsvenskan har gjort sig känt för att alltid bjuda på häftiga matcher och högt publiktryck och på senare år också för att ligan levererar lag som kan slåss i Champions League i form av Malmö FF. Ligan står sig också väl i den internationella konkurrensen och har under de senaste åren och säsongerna rankats på en plats runt 20. Det gör att Svensk fotboll helt klart är på uppgång och att fotbollen i Sverige bara blir bättre och bättre med åren. Detta kan säkert också förklaras med att lagen i serien värvar fler spelare med internationell erfarenhet, men också att klubbarnas träningsmöjligheter och ungdomsorganisationer har blivit bättre.

Allsvenskan tillhör den högsta fotbollsdivisionen