Hageby Centrum blev Mirumgallerian

Många har nog hört talas om Mirumgallerian, speciellt om ni bor i Östergötland och alldeles säkert om ni bor i Norrköping. För er andra kan berättas att Mirumgallerian är köpcentret som år 2010 rustades upp, renoverades och bytte namn. Det ursprungliga namnet Hageby centrum gick i graven och den nyare, fräschare Mirum galleria blev till. Trots goda intentioner från de ansvariga väckte namnbytet en svallande och ilsken känslostorm hos Hagebyborna. Att Hageby Centrum plötsligt inte var gott nog åt det nya fina köpcentret stack i ögonen och det dröjde inte länge innan protestlistor och ilskna insändare dök upp precis överallt.

Utifrån kan kanske Hagebybornas reaktion tyckas löjlig. Vad kan det göra för skillnad om en galleria heter Hageby Centrum eller Mirum? Hageby är en stadsdel i Norrköping som länge brottats med sociala problem och när den fina gallerian stod klar ville ansvariga att det nya butikskomplexet skulle ha ett nytt, neutralt namn. Ett namn som kunde bli den nystart som stadsdelen behövde. Ett namn som lockade kunder utanför lokalområdet och även om politikernas intentioner var goda är det kanske inte så svårt att förstå varför Hagebyborna kände sig förolämpade. Men hade det här kunnat undvikas och i så fall hur?

Hageby Centrum i Norrköping bytte namn till Mirumgallerian

Varför är namnet Hageby centrum viktigt?

För det första måste man fråga sig varför Hageby Centrum var ett så viktig namn att bevara för Hagebyborna? Är det ens det? Kan det ha varit så att de hade accepterat ett nytt namn om de själva fått vara med och välja det? Det är svårt att säga i efterhand men kanske var det just känslan av att känna sig överkörda som fick de flesta att se rött? Ofta blir den som får känna sig delaktig mer positivt inställd till förändring. Eller hur? Det är lätt att spekulera men svårt att veta. Och idag har nog ändå de flesta Hagebybor vant sig vid det nya namnet.